/ БГНЕС
Японският премиер Шиндзо Абе посети в понеделник болница в един от централните квартали на Токио, където преди седмица му беше направен медицински преглед. Генералният секретар на кабинета на министрите на страната Йошихиде Суга обяви това в понеделник на редовна пресконференция, съобщава ТАСС

Считам, че днес премиерът е подложен на допълнителен контрол въз основа на резултатите от изследването, проведено миналата седмица, каза той. Суга също подчерта, че се вижда с ръководителя на японското правителство всеки ден и няма промени в позицията, изказана по-рано от самия Шиндзо Абе, според която той изцяло поема изпълнението на своите задължения.

Премиерът на Япония постъпи в болница

Кабинетът на ръководителя на японското правителство също подчерта, че новото посещение при лекаря е продължение на медицинския преглед, който направи преди седмица. По-рано самият Абе подчерта, че е преминал преглед, за да се увери, че собственото му здраве е в добро състояние и вече се е върнал на работа.

В началото на август японският седмичник Flash съобщи, че Абе се почувствал зле в кабинета си на 6 юли. Източници на изданието твърдят, че премиерът повръщал кръв и след това в работния му график имало пет часово прекъсване. Освен това, в последно влеме, шефът на японското правителство се прибира в дома си в района на Томигая доста рано. На 17 август той е подложен на медицински преглед в болница в Токио. Коментирайки ситуацията, Суга подчерта, че слуховете за предполагаемо влошаване на здравето на японския премиер са силно преувеличени.

Шиндзо Абе е най-дълго управлявалият без прекъсване лидер на Япония

В понеделник Абе стана най-дълго управлялалият без прекъсване държавен глава в историята на Япония. Като цяло той ръководи правителството на страната непрекъснато в продължение на 2799 дни от началото на втория му мандат като министър-председател през декември 2012 г.

През ноември 2019 г. действащият глава на японското правителство вече зае първо място по отношение на общата продължителност на мандата като министър-председател на Япония в цялата история на страната. Генералният секретар на кабинета на министрите на страната подчерта, че министър-председателят полага всички усилия да реши всяка задача, която е изправена пред него. И да бъда честен, седем години и осем месеца минаха като един ден, добави той.

През 2007 г. шефът на кабинета на министрите на Япония имаше чревни проблеми и в резултат на заболяването подаде оставка, а първият му мандат като министър-председател продължи само година. Тогава беше съобщено, че е имал улцерозен колит.
БГНЕС