/ Gulliver/Getty Images
Около 300 души се събраха на протест на Площада на Републиката в Париж, за да изразят недоволството си от наложеното изискване да се носят предпазни маски, предаде ТАСС.

Митинги срещу задължителното носене на маски, въведено от френските власти, се провеждат и в редица други големи градове на страната, по-специално в Нант, Кана и Рен. Повечето протести са организирани в социалната мрежа Facebook, и въпреки заявилите присъствие хиляди парижани, на площада отидоха едва около 300 души.

Те носят плакати "Долу санитарната диктатура!", „Не искаме да носим маски!“, "Сила на хората!". Сред протестиращите има студенти и пенсионери, работници, няколко представители на „жълтите жилетки“.

Полицията само охранява протестиращите и не се намесва в недоволството им. Всеки гражданин, който не носеше маска, обаче, биваше глобяван.

Организаторите на митинга подчертаха, че не са съгласни със здравните изисквания, въведени от властите, и че носенето на маски нарушава личните им права и свободи, пречи на нормалната комуникация между хората. А методите на властта да предотврати разпространението на вируса, бяха описани като „умишлено сплашване на населението с цел манипулация“. Организаторите твърдят още, че маските не предпазват от инфекция.

Френските власти, по-специално префектурите и кметствата на редица големи градове, въведоха през последните дни задължителното носене на маски на всички обществени места, включително улици и паркове. За излизане без маска на улицата или пазаруване в магазин глобата е в размер на 135 евро, която в случай на допълнителни нарушения на правилата може да достигне 1,5 хиляди евро.

По данни на френското министерство на здравеопазването към петък вечерта новозаразените с вируса само за ден са 7 379 - с 20% повече от предния ден. Подобни високи нива не са наблюдавани в страната от април насам.
БГНЕС