Хърватия получи първите пратки хуманитарна помощ от България. Два военно-транспортни самолета С-27J „Спартан“ с екипажи от състава на българските Военновъздушни сили, натоварени с хуманитарна помощ от България за пострадалите при разрушителното земетресение в Хърватия на 29 декември 2020 г., кацнаха последователно на летище Загреб днес преди обед.
 
Представители на българското посолство в Загреб, на хърватските Служба "Гражданска защита" и Министерство на отбраната, както и на Европейската комисия присъстваха при разтоварването на камионите.
 
По-късно днес се очаква в Загреб да пристигне допълнителна пратка с хуманитарна помощ от България. Тя също ще бъде превозена със военно-транспортен  С-27J „Спартан“. Цялостната пратка от България съдържа 500 сгъваеми легла, от тях 300 с матраци, и 100 радиатора.
 
Пред посланика на България в Хърватия Генка Георгиева флотилен адмирал Милан Жунич от Министерството на отбраната на Република Хърватия и Томислав Маревич, ръководител на Службата за оперативна готовност към "Гражданска защита", благодариха на българското правителство и българския народ за бързата и своевременна реакция. Те определиха помощта като солидарност, която потвърждава силното приятелство между българския и хърватския народ, датиращо от векове.
 
На 30 декември 2020 г. Министерският съвет отпусна чрез бюджета на МВнР 100 000 евро в помощ на Хърватия за възстановяване от земетресението. Организирани са и спешни доставки на минерална вода за страната.