Холандското правителство подаде оставка
Холандското правителство подаде оставка / снимка: Reuters

Холандският премиер Марк Рюте връчи на кралица Беатрикс оставката на десноцентристкото си правителство след провала на преговорите за бюджетни съкращения с парламентарния си съюзник, крайнодясната Партия на свободата на Герт Вилдерс, съобщи пресслужбата на правителството, цитирана от АФП.

„Премиерът Марк Рюте връчи днес, 23 април 2012 г., оставката на всички министри и държавни секретари на нейно величество Кралицата , която влиза в сила незабавно”, съобщи пресслужбата на холандското правителство. Кралица Беатрикс разгледа молбата и помоли правителството да изпълнява временно задълженията си до предсрочните парламентарни избори, които се очаква да се състоят през септември.

Преговорите за бюджетни съкращения, започнали на 5 март, се провалиха в събота. Вилдерс напусна масата на преговорите, като скъса коалиционното споразумение с Партията на свободата на Герт Вилдерс от октомври 2010 г., отбелязва БТА. Рюте ще говори пред парламента във вторник, когато ще обсъди временни бюджетни съкращения и ще насрочи нови избори, предаде АП.

Преговорите между Народната партия за свобода и демокрация на Марк Рюте, християндемократите от Християндемократическия призив и Партията на свободата на Вилдерс трябваше да позволят икономии за 16 млрд. евро през 2013 г. Вилдерс отказа да одобри тези мерки, които според него много намаляват покупателната способност на холандците.