/ Thinkstock/Getty Images
Холандия осуети руска хакерска атака срещу Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО), съобщи министърката на отбраната Анк Бейлевелд, цитирана от Ройтерс.

Арестуваха украински хакери за кибератаки срещу американски компании

На пресконференция в Хага министър Бейлевелд призова Русия да прекрати кибердейностите си, целящи да подкопават западните демокрации.

Според нея кибератаките са били извършени през април от руското разузнаване ГРУ. Освен срещу ОЗХО са организирани и кибератаки срещу разследването на свалянето на пътническия самолет на "Малейжа еърлайнс" през 2014 година, които също са осуетени, предаде Асошиейтед прес.

Непознат вирус изнудвач е причинил новата световна кибератака

"Четирима служители на руското разузнаване бяха прогонени незабавно от Холандия", добави министърката. "Ние знаехме за интереса на руските разузнавателни служби към това разследване и взехме съответни мерки", подчерта тя, уверявайки, че "запазваме висока степен на бдителност".

Вълна от кибератаки удари Украйна и Русия, разпространява се и в други държави

Лаптоп, принадлежащ на един от четиримата служители, е бил свързан с Бразилия, Швейцария и Малайзия. Съдържащи се в него данни са се отнасяли до разследването на катастрофата на полет МН17 на Малейжа еърлайнс, който беше свален от ракета над Източна Украйна, подчерта министърката на отбраната, цитирана от Франс прес.
БТА