/ БТА
Хиляди австралийци излязоха днес, въпреки рестрикциите заради коронавируса, да протестират срещу националния празник, който чества пристигането в Австралия на първите британски заселници през 1788 г. и който те смятат за обида за коренното население, предаде Франс прес.

За мнозина австралийци отбелязваният на 26 януари Ден на Австралия напомня за потискането на местните народи. Те настояват властите да преразгледат въпроса за празника, тъй като според тях той отбелязва единствено "Деня на нашествието".

Хиляди хора се стекоха в центъра на Сидни въпреки заплахите за глоби и арести от полицията заради забраната за събирането на повече от 500 души на едно място. Асоциациите, които обикновено организират демонстрациите по повод "Деня на нашествието", отмениха традиционното шествие.

Полицията съобщи, че има петима арестувани, включително демонстрантка, която нападнала полицай.

Властите отказаха да дадат разрешение на организаторите, въпреки че от една седмица в Сидни не е регистриран нито един случай на Covid-19.

"Отказ от суверенитета никога не е имало", "Без справедливост няма мир", скандираха протестиращите. Някои от които развяваха знаменца, на които пишеше "Животът на чернокожите има значение" и "Това не е ден за празник".

"За нас това е ден на културен геноцид. Семействата ни бяха разбити. Години наред на болести и глад. А последиците за поколенията продължават да се усещат и днес", каза Дилан Бут, абориген от Нов Южен Уелс.

Протестни прояви имаше из цяла Австралия, като организаторите им в повечето случаи изискваха от участниците да носят маски или да спазват физическа дистанция.

В голямо шествие в Мелбърн участваха към 10 000 души, движещи се на групи от по стотина души, за да спазват ограниченията.

Денят на Австралия, който е национален празник едва от 1994 г., от няколко години е предмет на все по-остра полемика, отбелязва АФП.

Аборигените, които населяват Австралия от най-малко 40 000 години и са били около един милион души при пристигането на първите заселници през 1788 г., днес представляват не повече от 3 процента от 25-милионното население на страната. Тоест сега те са по-малко, отколкото в началото на колонизацията.
Аборигените продължават да са най-онеправданата общност в Австралия, с най-високо равнище на бедност и най-много хора, излежаващи присъди в затвора. Те са в по-лошо положение в сравнение с останалото население и по отношение на здравеопазването, отбелязва АФП.