/ iStock/Getty Images
Шведска компания, специализирана в производството на системи за сигурност, призна днес, че е станала жертва на кражба на значително количество поверителни данни, свързани по-специално със сигурността на шведския парламент и европейски банки, предаде Франс прес, като се позова на шведския печат.

"Станахме обект на кражба на данни", каза за в. "Дагенс нюхетер" (ДН) президентът и изпълнителен директор на група "Гунебо" Стефан Сюрен.

Разсекретиха нови документи за „Чернобил“: „Малките“ аварии, които останаха скрити

Той обясни, че в момента компанията проверява оборудването си и се свързва със свои клиенти, в случай че става въпрос за деликатна информация. Сред клиентите на опериращата по цял свят компания има ядрени централи, болници и летища. Общо 19 гигабайта информация и около 38 000 файла са били откраднати през август от един или повече киберпирати, посочва "Дагенс нюхетер".

Всички тези данни са изтекли в интернет и има опасност да бъдат използвани злонамерено, допълва вестникът.

Между изтеклите документи има подробности, свързани със сигурността на шведския парламент, планове на сейфовете на най-малко две германски банки и на алармената система и камерите за наблюдение на клон на шведската банка SEB.

Шведски съд отхвърли прокурорското искане за арест на Асандж

Откраднати са били също секретни планове на новия офис на Шведската данъчна служба в стокхолмско предградие. За хакерското проникване е било съобщено в края на август на шведската служба за вътрешно разузнаване и антитероризъм Сепо.

"Можем само да предполагаме каква е целта на атаката, но тъй като не може да се изключи възможността това да е опит за промишлен шпионаж, подадохме сигнал в Сепо", е казал по това време Стефан Сюрен в изявление.

Подобни атаки с цел изнудване засегнаха множество компании в последно време. Фирмите бяха принудени да платят откуп, за да не бъдат разпространени откраднатите им данни в интернет, припомня вестникът.
БТА