/ БГНЕС
Няколко хиляди души излязоха по улиците в цяла Унгария, за да протестират срещу правителството на десния премиер националист Виктор Орбан, предаде ДПА.

В столицата Будапеща и 60 други по-големи и по-малки града имаше демонстрации срещу новия закон за извънредния труд, наричан от критиците "робски закон".

Хиляди унгарци протестираха в Будапеща срещу новия закон за извънредния труд

Митингите се организират ежеседмично, откакто законът беше приет в средата на декември.

В Будапеща протестираха 2000 души, според новинарския сайт Индекс (index.hu).

През предишните седмици броят на демонстрантите бе доста по-голям, отбелязва ДПА. В своя пик протестите в унгарската столица събираха 10 000 човека.

Унгарският президент подписа спорния закон за промени в трудовото законодателство

В Мишколц, Североизточна Унгария, според медийни информации в протеста са участвали над 1000 души. Няколкостотин демонстранти се събраха в град Татабаня, на 60 км южно от Будапеща.

Над 200 души в около 80 автомобила блокираха движението в едната посока на улица в южния град Сексард, съобщи репортер на ДПА от мястото.

Наред с останалите спорни реформи, промените в трудовото законодателство предвиждат да бъде увеличен до 400 годишният брой на извънредните часове труд, които работодателят може да поиска от служителите си.

Хиляди участваха в протести в Унгария (ВИДЕО)

Орбан настоя, че всякакви допълнителни часове труд ще бъдат полагани доброволно, докато протестиращите и синдикатите твърдят, че на практика със закона се въвежда шестдневна работна седмица.

Протестното движение прерасна в по-широк протест срещу управлението на Орбан, а като ключови теми се оформиха и пристрастното отношение на десните медии и корупцията, отбелязва ДПА.
 
 
БТА