/ БГНЕС
Хиляди суданци излязоха по улиците на столицата Хартум и други градове на страната днес, за да отбележат 40-ия ден от насилственото потушаване на антиправителствен протест, взел множество жертви
, информира Асошиейтед прес.Демонстрациите под наслов "Справедливостта на първо място" бяха свикани от Асоциацията на суданските професионалисти, която е начело на протестите, обхванали страната от декември. Протестното движение доведе до военен преврат, свалил от власт президента Омар ал Башир през април.

На 3 юни властите употребиха сила, за да разпръснат мирен протест пред щабквартирата на военните в столицата Хартум. Според организаторите тогава са загинали най-малко 128 души. Властите твърдят, че жертвите са 61, включително трима служители на силите за сигурност.

Протестиращите призоваха за прозрачно и справедливо разследване на смъртните случаи.

Кадри, разпространени днес, показват хиляди хора, участващи в демонстрациите в Хартум и Омдурман. Протестни акции се провеждат и на други места, включително в Порт Судан на Червено море и източната провинция Касала.

Участниците в демонстрациите развяват судански флагове и носят плакати с надписи "Свобода, мир и справедливост" и "Гражданската (власт) е изборът на народа".

Организаторите се надяват акцията да привлече голям брой участници, подобно на мащабните демонстрации от 30 юни, когато десетки хиляди излязоха по улиците в най-голямата проява на народно недоволство от началото на вълненията.

Днешните протести поставят под натиск управляващия военен съвет, който се готви да се срещне със Съюза за свобода и промяна, представляващ демонстрантите, за сключване на споразумение за съвместно управление. Първоначално бе обявено, че срещата ще бъде довечера, но по-късно бе съобщено, че протестното движение е поискало преговорите да бъдат отложени за утре, за да има време за повече консултации.
 
БТА