Хиляди излязоха на протести в Русия в подкрепа на арестувана правозащитничка

/ ThinkStock/Getty Images
Хиляди демонстранти се събраха в различни руски градове в подкрепа на защитничка на човешките права, арестувана по силата на нов закон срещу "нежелателни организации", съобщиха местни медии, цитирани от ДПА.
 
В Москва неколкостотин демонстранти участваха в протестно шествие след забраната на властите да проведат митинг, според радио "Ехото на Москва". Демонстранти излязоха и по улиците на Санкт Петербург, Екатеринбург и Казан.
 
Анастасия Шевченко, член на опозиционното движение Отворена Русия е под домашен арест в южния руски град Ростов-на-Дон, според Амнести интернешънъл. Тя е първата, обвинена за "многократно участие в дейности на нежелателни организации" след поставянето й под домашен арест на 23 януари. Ако бъде призната за виновна, може да бъде осъдена на шест години затвор.
 
По време на задържането на Шевченко нейната дъщеря почина в болница, допълва "Ехото на Москва".
 
Неразрешени протестни акции в защита на Шевченко на организацията на разгневените майки под мотото "марш на майчиния гняв" се състояха в Москва и Санкт Петербург, уточнява "Ведомости". Според изданието някои от участниците в протеста са били задържани.
 
Според правозащитния медия-проект ОВД-Инфо Марш на разгневените майки е имало в 14 руски града, както и в Тел Авив и в Торонто.
БТА