мигранти лодка
мигранти лодка / БГНЕС, архив
Около 1000 мигранти са били върнати в Либия за последните две седмици, съобщи агенцията за миграцията на ООН, цитирана от ДПА.

Причината за заминаването на тези хора донякъде може да се обясни със ситуацията в Триполи, където се стигна до едни от най-тежките сблъсъци, откакто там преди девет месеца избухнаха военни действия, заяви Международната организация по миграцията (МОМ).

"Най-малко 953 мигранти, сред тях 136 жени и 85 деца, са били върнати на либийския бряг през първите две седмици на 2020 г.", добави тя. Всички са отведени в центрове за задържане.

Интерактивната изложба „Самоличност“ на ООН ще гостува в Софийския университет

МОМ отбеляза, че за същия период на миналата година в Либия не е върнат нито един мигрант. "Сегашното внезапно увеличение на заминаванията е особено обезпокоително с оглед на силно ограничения капацитет за издирване и спасяване в Средиземно море", добави организацията.

Корабите на неправителствените организации за спасително-издирвателни операции са докладвали за 273 спасени мигранти за същия период.

Норвегия приема 800 либийски бежанци от лагери в Румъния и Руанда

В Триполи се водят боеве от април миналата година, когато източнолибийските сили на Халифа Хафтар предприеха офанзива за превземане на града, който е под контрола на признатото от ООН правителство.

През последните години Либия се превърна в основна транзитна страна за мигранти, предимно африканци, които се опитват да стигнат до Европа с лодки. Хиляди от тях или се удавиха, или бяха спасени в открито море.
БТА