Хилари Клинтън към Китай: Или ще се издигнем заедно, или ще паднем заедно
Хилари Клинтън към Китай: Или ще се издигнем заедно, или ще паднем заедно / снимкa: БГНЕС

Посещението на държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън в Китай е основна тема в западните вестници. Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън призова Китай да продължи да купува американски държавни съкровищни бонове с аргумента, че "или ще се издигнем заедно, или ще паднем заедно", пише в. "Вашингтон пост". Китай е най-големият чуждестранен купувач на американски външен дълг и това помогна да се финансират огромните разходи, които САЩ направиха преди сегашната икономическа криза.

 

Някои експерти изразяват тревога, че това, че Китай държи голяма част от американския външен дълг, то прави все по-влиятелен в отношенията с Вашингтон, защото всяко спиране на китайското изкупуване на дълга ще затрудни финансирането на правителствените инициативи за спасяване на банки и фирми и стимулиране на икономиката, отбелязва вестникът.

 

В необичайно открито изказване по китайската телевизия "Драгън" преди завръщането си във Вашингтон Клинтън заяви, че реалността задължава Китай да продължи да купува бонове от  трезора на САЩ, защото в противен случай американската икономика няма да се възстанови, а от това ще пострада и Китай, пише изданието.

 

Сегашното й посещение силно контрастираше с визитата й в Пекин преди 15 години като първа дама на САЩ. Тогава тя произнесе толкова критична реч по отношение на състоянието на човешките права в Китай, че властите прекъснаха предаването на изказването й по средата. Китайската преса прецени, че посещението на Хилари Клинтън е донесло облекчение, защото държавният секретар на САЩ е избегнала деликатната тема за човешките права и е наблегнала на областите, в които САЩ и Китай могат да си сътрудничат.