Херо Мустафа
Херо Мустафа / Посолство на САЩ в България
За нас е важно двустранните отношения между САЩ и България да се развиват, обединени ще можем да победим пандемията. Това каза Н.Пр. Херо Мустафа, посланик на САЩ в България по повод старта на информационната кампания за COVID-19 „Направи го за тези, които обичаш. „Акад. Христо Григоров, вие сте вдъхновение за нас. За мен е удоволствие да отбележим партньорството между САЩ и БЧК“, заяви посланикът и допълни, че следобед ще посети лично БЧК.

„За нас е важно да развиваме двустранните си отношения, това важи и за ситуации като сегашната. Тук съм със семейството си, ние сме гости в България, но се чувстваме като част от тази страната, често казвам българското население е 7 млн. + 1, моя милост. Горда съм от работата, която вършим заедно – САЩ и България, докато се изправяме и се възстановяваме заедно в борбата срещу пандемията. Вдъхновена съм от хората на първа линия, всички от фармацевтичната мрежа, почистващите служители, учителите, правоприлагащите органи. Вършат невероятна работа в борбата срещу COVID 19“, обясни Н.Пр. Херо Мустафа.

Посланикът припомни, че през ранните етапи на пандемията, през май САЩ е помогнала на България с помощ в размер 500 хил. долара.

В допълнение. Н.Пр. Херо Мустафа заяви, че към тази помощ е лансирана кампанията „Обединени срещу COVID 19“ и са предоставили 1 млн. лв. за цялата страна както и много дарения в натура на 112 организирани, които работят в тази посока.

„Това не беше всичко, отново си зададохме въпросът какво още можем да направим в сътрудничество с нашите партньори и създадохме капанията „Възстановяваме се заедно“. Осигурихме 1 млн. долара за медицински консумативи. Успяхме да помогнем на някои от медиците, капанията започна през ноември и все още продължава“, каза тя.

„Днес сме съсредоточени върху работата на БЧК – благодаря ви за професионализма, за всичко, което правите. Оценяваме всичко. За нас е важно, че работим заедно, че обединени ще можем да победим пандемията. Сигурна съм, че пред нас са по-добри дни“, посочи тя.

На въпрос какво ще се обогати в отношения САЩ – България при президента Джо Байдън спрямо младите, Н.Пр. Херо Мустафа коментира, че климатът и климатичните промени ще заемат по-централна роля. Темата е много важна за младите, за следващото поколение. В момента друга важна за младите тема ще бъде новото споразумение в областта на науката и технологиите. Знаете, че има създаден Младежки съвет към посланика в посолството на САЩ, който в условията на пандемията не можеше да демонстрира работата си. Надяваме се през следващата месеци работата да се възстанови. Новата администрация на САЩ встъпи скоро в длъжност, в момента са в процес на създаване на политиките, предстои да чуем върху какво ще се концентрират. Бъдещето са нашите деца. “, обясни още Н.Пр. Херо Мустафа.
Агенция "Фокус"