Хашим Тачи: Сърбия призна де юре Косово
Хашим Тачи: Сърбия призна де юре Косово / снимка: БГНЕС, архив

Белград призна "де юре" независимостта на Косово, приемайки постигнатото в петък споразумение под егидата на ЕС за общо управление на пропускателните пунктове със Сърбия, заяви косовският премиер Хашим Тачи, предава АФП.

"Това споразумение представлява признаване "де юре" на република Косово от страна на Сърбия", заяви Тачи на публично заседание на правителството му. В резултат на това Сърбия има призната граница с Косово, допълни той.

Белград и Прищина се споразумяха в петък в Брюксел, в рамките на диалога си под егидата на ЕС, за интегрираното управление на пропускателните пунктове между двете територии, пише БГНЕС. Според споразумението сръбски полицаи и митничари, както и косовски полицаи и митничари ще управляват заедно тези пропускателни пунктове под наблюдението на мисията на ЕС в Косово ЕУЛЕКС, която играе ролята на посредник между двете страни.

След сключването на споразумението сръбският преговарящ Борко Стефанович заяви, че то не е гранично споразумение, тъй като на тези пропускателни пунктове няма да има косовски държавни символи.