/ IStock
Платформата, на която населението ще може да резервира часовете си за ваксинация след пристигането на ваксините срещу COVID-19 в Гърция, ще бъде отворена в средата на януари, заяви говорител на здравното министерство на пресконференция за предстоящата правителствена програма за ваксинация, пише електронното издание на вестник "Катимерини".

Очаква се Гърция да получи първите 9 000 ваксини на 26 декември, а други 429 000 ваксини ще бъдат получени до края на януари 2021 г. До края на март Гърция ще получи около 1 665 550 ваксини.

Те ще се съхраняват на пет безопасни места, а по време на разпространението им ще се спазват строги протоколи за безопасност. Министерството на отбраната ще съдейства за транспортирането на ваксините в отдалечените селски райони на страната, докато Министерството за защита на гражданите ще отговаря за сигурността по време на разпространението.

В същия брифинг ръководителят на Националния комитет по ваксинацията Мария Теодориду заяви, че лекарите и медицинските сестри в националната здравна система в Гърция ще бъдат първите, които ще бъдат ваксинирани срещу вируса.

Теодориду, педиатър в Медицинското училище в Атинския университет, заяви, че възрастните в домовете за възрастни хора ще бъдат следващите, следвани от членовете на общото население на възраст над 85 години.

Позовавайки се на Европейската агенция по лекарствата, която в понеделник даде зелена светлина за коронавирусната ваксина на Pfizer-BioNTech за допълнително разрешение за пускане на пазара от Европейската комисия, тя поясни, че иРНК на ваксината няма ефект върху ДНК на човешките клетки. Тя също така отбеляза, че ваксината Pfizer-BioNTech „е много безопасна, създава голям брой антитела и нейната ефективност надхвърля 94 процента“.

Тя подчерта обаче, че дори когато започват ваксинациите, хората трябва да продължат да спазват мерките за безопасност като социално дистанциране и носене на маски за лице.

„Можем да бъдем позитивни и оптимистични, но не можем да си позволим да се отпускаме“.

Планира се започването на ваксинациите на 27 декември в пет болници в Атина и Солун.
Агенция "Фокус"