/ iStock/Getty Images
Гърция днес удължи със седмица общите противоепидемични мерки срещу коронавируса до 4 май, като посочи, че може да има смекчаване по-късно през май или през юни, предаде Ройтерс, цитирани от БНР.

Властите наложиха цялостна забрана за публични събития и значителни ограничения за придвижване от средата на март, за да предотвратят разпространението на Covid-19, като страната регистрира значително по-малко заразени от много други държави в Европа.

Ограниченията, които включват излизане на обществени места само с официално одобрено разрешение, ще бъдат удължени до 4 май от 27 април, заяви правителственият говорител Стелиос Пецас на брифинг в Атина.

„Целта на мерките не е да останем под стъклен похлупак в домовете си. Целта е да си върнем нашия живот и начина на живот, който временно ни бе отнет от този коварен и невидим враг“, каза той.

Пецас потвърди, че в началото на следващата седмица премиерът Кириакос Мицотакис ще направи обръщение към гърците, в което ще им представи цялостния план на правителството за поетапно вдигане на ограниченията. И каза, че при връщането към нормалния живот ще се запазят навици като редовното миене на ръцете, избягването на близък контакт и т.н.

Към сряда вечерта Гърция бе съобщила да 2408 случая на Covid-19, от които 121 смъртни.