/ iStock/Getty Images
Правителството на Гърция финализира мерките за справяне с рязкото повишаване на цените на енергията, съобщава БГНЕС, като се позовава на статия в атинския ежедневник Kathimerini. Има вероятност в рамките на деня премиерът на южната ни съседка Кириакос Мицотакис да обяви нов национален план за подпомагане на сметките за електроенергия на домакинствата и предприятията.
 
Подробностите за мерките за подпомагане вероятно ще бъдат представени в петък от съответните министри. Очаква се те да включват всички потребители без критерии за доход, посочва изданието.
 
Освен това ще обхванат и домакинствата, които потребяват повече от 300 киловатчаса месечно. Ще бъдат подпомогнати и всички предприятия, като се наблегне на малкия и средния бизнес.
 
Според информацията планът ще предвижда смесена система с таван на цените на едро и форма на субсидиране на сметките, като се наблегне на най-уязвимите.
 
Съобщава се, че планът има хоризонтален характер. Целта е до края на годината да бъде изготвена пътна карта, като се предвижда удължаване с шест месеца, ако високите цени на енергията се запазят и през 2023 г.
 
„Времевият хоризонт ще бъде доста широк“, заяви правителственият говорител Янис Иконому, като подчерта, че „по отношение на ресурсите ще изчерпим всички възможности“.
 
Прогнозите сочат, че за една година ще са необходими около 5 млрд. евро, а първоначалният бюджет до края на годината ще е близо 2,5 млрд. евро.
 
Според разпространена в сряда информация, Мицотакис ще поиска дебат в парламента по въпросите на енергетиката след завръщането си от САЩ, тъй като енергетиката е на първо място в политическия дебат предвид проблемите, пред които са изправени домакинствата, а социологическите проучвания сочат, че повишаването на цените е сред най-важните въпроси.
 
По-рано в сряда главният икономически съветник на премиера Алекс Пателис очерта най-общо намеренията на правителството, като обяви намаляване на сметките за електроенергия за всички домакинства и предприятия.
 
„Намаляват се сметките за електроенергия на всички домакинства и предприятия“, заяви Пателис.
 
Обмисляният сценарий е от юни нататък да се подпомагат на практика дори онези домакинства, които потребяват повече от 300 киловатчаса, какъвто е сегашният лимит на субсидиите, за да не получават месечни сметки за повече от 200 или 250 евро.
 
БГНЕС, Kathimerini