/ iStock/Getty Images
Говорителят на гръцкото правителство Стелиос Пецас на днешния си редовен брифинг съобщи за "мерки за избягване и ограничаване на разпространението на коронавируса". Сред тях са: превантивен контрол и ограничения; наемане и преназначаване на медицински персонал; държавни договори за медицински материали; принудително отстъпване на легла от частни болници за обществени болници; спешната финансова помощ за Министерството на здравеопазването. Това са петте члена от правния акт на гръцкото правителство, съобщават гръцки медии.

Тези действия се предприемат след вчерашната министерска среща с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис във връзка с коронавируса и всъщност е правителствен план, който според Пецас ще бъде динамичен и ще се променя според ситуацията, която ще възникне.

Определяме мерки за най-лошия сценарий. Ние се подготвяме да се справим с този най-лош сценарий, но това не означава, че всички тези мерки ще трябва да бъдат активирани“, обясни говорителят на гръцкото правителство, като заяви, че е необходима превенция, но и спокойствие, а не паника.

Първата стъпка за превенция, наблюдение и ограничаване на разпространението на вируса, както каза Пецас, включва следните мерки:

- Извършване на превантивен контрол на входните и изходните пунктове на страната, чрез които тя се свързва по въздушен, морски, железопътен или пътен начин със страните, в които е регистриран коронавирусът

- Временно, пълно или частично ограничаване на въздушните, морските, железопътните или пътните връзки до страни, където вирусът е силно разпространен

- Временно прекъсване на работата на училищата и всички видове образователни институции, места за религиозни събирания, театри, кина, места за спортни и художествени събития, бизнес дейности, обществени услуги и като цяло затворени пространства за обществени събирания

- Ограничаване на транспортните средства

- Премиерът даде ясни насоки за прилагането на този план, чиито аспекти ще бъдат разработени в съответствие с развитието на коронавируса на европейско и световно ниво.

Оставаме спокойни и изпълняваме мерките, за които сме решили, и сме готови да направим всичко необходимо за опазване на общественото здраве“, заяви говорителят на гръцкото правителство.
БГНЕС