Израел и Гърция поддържат тясно сътрудничество във военната сфера
Израел и Гърция поддържат тясно сътрудничество във военната сфера / iStock/Getty Images
Гърция и Израел обявиха предстоящо сключване на военно споразумение за 20-годишен период, който ще е на обща стойност 1,68 млрд. долара, съобщава електронното издание на атинския ежедневник Protothema.

От Министерството на отбраната на Израел уточниха, че двете държави са договорили създаването на военновъздушна академия. Споразумението включва и доставка на десет самолета М-346, поддръжка на самолети Т-6, както и осигуряване на симулатори, обучение и логистична подкрепа.

Документът, според текста на израелското МО, е ярко отражение на отличните отношения между двете страни, тяхното тясно сътрудничество и приятелство. Самият акт по подписването на споразумението ще се състои „скоро“.

Министърът на отбраната на Израел Бени Ганц заяви: „Това споразумение отразява отличните отношения, които развиваме с Гърция. Това е дългосрочно сътрудничество, което ще служи на интересите както на Израел, така и на Гърция. То ще създаде стотици работни места в двете страни и ще насърчи стабилността в Средиземно море. Благодаря на гръцкия министър на националната отбрана и мой приятел Никос Панайотопулос за сътрудничеството при популяризирането на този проект и одобрението му от гръцкото правителство“.

В близко бъдеще SIBAT, Дирекцията за международно сътрудничество в отбраната към израелското министерство на отбраната, и Elbit Systems ще подпишат споразумение за създаване на гръцко училище за военновъздушните сили (учебен център) по израелски модел. То ще бъде оборудвано с 10 учебни самолета М-346, произведени от италианската компания Leonardo.

Тези самолети, известни още като Lavi, се използват и в израелското военновъздушно училище и се считат за изключително добри.

Източник: „Фокус“