/ iStock/Getty Images
Щатският губернатор на Ню Йорк Андрю Куомо предупреди, че дезинформацията и страха, свързани с коронавируса са в много отношения по-опасни от самата епидемия, предава Voice of America.

"Сега имаме дезинформация, страх и паника, които са дори по заразни от вируса", заяви губернаторът пред репортери. "Трябва да се справим и с двете", категоричен бе той.

40 милиона в Калифорния остават по домовете си

Куомо заяви, че ясната и постоянна комуникация между медиите, здравните служби и властите е особено важна на фона на опасната епидемия.

Губернаторът добави, че според последните данни, с които той разполага, в неговият град има над 3300 случаи на вируса. Той призова хората да не се стряскат от рязкото увеличение на регистрираните случаи и поясни, че това се дължи на по-честите тестове, които вече се провеждат в неговия щат.

За втори пореден ден в Ухан няма нови случаи на заразени с коронавирус

"Има хиляди и хиляди хора, които носят вируса и не са тествани", каза той. "Има хора, които са имали вируса, но той не се е развил и не са разбрали, че са преносители". Той предупреди гражданите да не се отнасят към тези цифри като към стоковите борси и да имат предвид контекста зад тях.