/ iStock/Getty Images
Говорителят на гръцкото правителство Христос Тарандилис подаде оставка "по семейни причини", както обясни в писмо до премиера Кириакос Мицотакис, съобщи в. "Катимерини".

Тарандилис служи на поста от 4 януари. След оставката му функциите на правителствен говорител ще изпълнява неговата заместничка Аристотелия Пелони.

Макар че Тарандилис се погрижи да поясни, че не подава оставка по политически причини, основната опозиционна сила в страната - партията Сириза, се опита да обвърже оставката му със случая на Димитрис Лигнадис, бивш художествен директор на гръцкия национален театър, обвиняван в изнасилване на непълнолетни.

Премиерът на Гърция на закуска с 50 души по време на пандемия (ВИДЕО)

"Вместо (министъра на културата Лина) Мендони, която се е вкопчила в поста си в момент, когато всички артисти, хора, свързани с културата, и голямото мнозинство от гръцкото общество се надигнаха срещу нея, вбесени от чадъра, осигурен на обвинения в педофилия Димитрис Лигнатис, оставка подава правителственият говорител", заяви Сириза в изявление.

Тарандилис отговори във Фейсбук профила си: "Осъзнавайки, за съжаление, че опозицията настоява да тълкува моето изявление пожелателно, като се опитва да го използва с политически цели, трябва да заявя отново - да се надяваме за последно - оставката ми не е по политически причини", заяви говорителят, уточнявайки, че остава верен на принципите на управляващата партия Нова демокрация и премиера Кириакос Мицотакис.
БТА