/ Thinkstock/Getty Images
НАТО започва да използва "македонски език"
Парламентарната комисия по националната сигурност и външните въпроси в гръцкия парламент одобри Протокола за членството на Република Македония в НАТО.

Това съобщи председателят на комисията Константинос Дузинас. Дебатите в комисията продължиха близо 6 часа. След одобрението в комисията проектозаконът утре влиза в пленарна зала и трябва да бъде гласуван от депутатите. За одобрението на Протокола за членството в НАТО на Македония е необходимо да гласуват 151 депутати.

Македония с една стъпка по-близо до членството в НАТО

В същото време се появи информация, че НАТО ще започне да използва термина "македонски език" след пълното завършване по процедурите, изисквани от Преспанския договор, пише Плусинфо.
 
Македония започва да слага табелите с новото име

Македонски журналисти питали официални лица от НАТО защо по време на излъчването на живо на подписването на протокола по присъединяване на Македония от 29-те страни в Алианса, другите езици са били изписани, а вместо "македонски" имало картинка на знамето на страната.
 
От НАТО обяснили, че въпросът е чисто технически и когато завършат всички административни стъпки по влизането в сила на Преспанския договор, на сайта на НАТО ще пише "македонски език".
 
Лондон ще бъде домакин на тазгодишната среща на върха на НАТО

Неофициално, обаче, имало натиск от Гърция да не се използва този термин, защото бил "деликатен", а в гръцкия парламент предстоеше днешното ратифициране на протокола по присъединяването.
БГНЕС