Грузински самолет бе свален над Абхазия
Грузински самолет бе свален над Абхазия / netinfo
Над Абхазия е бил свален грузински безпилотен разузнавателен самолет, съобщи министерството на отбраната на непризнатата република. Заместник-министър на отбраната Хари Купалба уточни, че министерството на отбраната на Абхазия нееднократно е обръщало внимание на ръководството на мисията на ООН за недопустимостта на използването от страна на Грузия, на абхазкото въздушно пространство за разузнавателни и граждански полети.

„Грузия наруши за пореден път нашето въздушно пространство, поради което въоръжените сили на Абхазия свалиха безпилотния самолет”, заяви Купалба. От министерството на отбраната в Тбилиси опрделиха като "дезинформация" съобщението за сваления разузнавателен самолет.

Абхазия обяви през 1990 г. едностранно своята независимост, която не е призната от никоя държава. Но руският президент Владимир Путин нареди неотдавна на правителството да засили връзките с Абхазия и Южна Осетия, друг сепаратистки грузински район. Грузия, ЕС и НАТО определиха решението като опасно и призоваха Москва да го анулира, припомня Франс прес.