Група френски туристи блокирани в Перу от демонстранти
Група френски туристи блокирани в Перу от демонстранти / снимка: БГНЕС

Около 40 френски туристи в Перу попаднаха сред селска демонстрация в Андите и останаха блокирани цялата нощ в неделя срещу понеделник в автобуса си, съобщиха организаторите на пътуването им. "Беше невъзможно да се продължи по пътя и ние прекарахме нощта в неделя срещу понеделник в автобуса", каза по телефона гидът на групата Саул Передо.

Разгневени протестиращи селяни бяха издигнали барикади, блокирайки пътя към древната столица на империята на инките Куско. "Хората бяха агресивни и трябваше да прекараме нощта в автобуса", добавя теристка, която сподели страха си от това, че в един момент "група перуански селяни започнали да хвърлят камъни с прашки към хора, които се опитвали да преминат".

В крайна сметка туристите успели в понеделник през деня да поемат по друг път към Куско, плащайки при преминаване през една барикада на демонстранти 12 евро. Около стотина коли бяха блокирани в понеделник по пътя Пуно – Куско от протестиращите селяни. Протестите са били насочени срещу закон, позволяващ части инвестиции в залесяването.