Груевски: Преходно правителство няма да има
Груевски: Преходно правителство няма да има / снимка: БГНЕС, архив

Македонският премиер и лидер на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски отхвърли възможността за съставяне на преходно правителство за изход от политическата криза, в която изпадна страната.

"Социалдемократическият съюз трябва да разбере, че избор на министри и правителство става след провеждане на избори и чрез подкрепа от мнозинството от народа. Това е същността на демокрацията", каза Груевски в Скопие в отговор на въпроса за съставяне на експертно правителство.

"С голямо внимание следя всички спекулации, които се тиражират от СДСМ и близките до тях медии. Понякога се чудя на техните спекулации и създаване на нереални амбиции и очаквания. Питам се как да отговоря. Ако отговоря сериозно някой може да приеме, че има някаква истина за създаването на преходно правителство, където премиерът и министрите ще бъдат избрани от СДСМ. Ако отговаря с усмивка, отново може да бъде неправилно разбран и поради тази причина ще кажа: СДСМ трябва да разбере, че избор на министри и правителство става след провеждане на избори и чрез подкрепа от мнозинството от народа", подчерта Груевски.

"До тогава няма да имат възможност нито за министри в правителството, нито за премиер, просто защото не са получили необходимото доверие от мнозинството граждани на страната", каза премиерът, след като преряза лентата при пускането на две нови тенис игрище в Спортния център "Борис Трайковски" край Скопие.

Във вторник на специална мисия за търсене на изход от кризата в Македония отива еврокомисарят по разширяване Йоханес Хан. Той се очаква да проведе среща с основните политически лидери на страната.

Източник: БГНЕС