/ iStock/Getty Images
Математически модел показа, че огнищата на грип може да са свързани с разпространението на новия коронавирус, съобщи Ройтерс.

Специалисти създадоха математически модел на предаването на новия коронавирус в Белгия, Италия, Норвегия и Испания. Той изчислява, че по-голямото разпространение на грипа може да се свързва и със засилено предаване на коронавируса във всяка от тези държави, обясни Матийо Доменеш де Селес от Института "Макс Планк" за инфекциозна биология.

Получените данни, които са публикувани в медицинския сайт medRxiv, преди да бъдат прегледани от експерти, съответстват на резултати от предишни изследвания.

В Италия по-разпространеното ваксиниране срещу грип се свързва с по-ниска смъртност от Covid-19. Американско изследване от друга страна установи, че сред почти 11 700 души, изследвани за Ковид-19, направилите си ваксина за грип, по-рядко са дали положителни резултати.

Никое от изследванията не доказва ваксините срещу грип да се отразяват на разпространението на Covid-19 или на индивидуалния риск. Връзката може да се обясни и от други фактори. Въпреки това, каза Де Селес, преди настъпващата двойна епидемия от сезонен грип и Covid-19 в северното полукълбо "изследването ни насочва към необходимост да бъде увеличено ваксинирането срещу грип", което може да намали не само случаите на грип, но и на Covid-19.
БТА