/ IStock
Границите между САЩ и съседните Мексико и Канада ще останат затворени за пътувания, които не са от първостепенно значения до 21 септември, за да се спре епидемията от коронавируса. Това обяви министърът на вътрешната сигурност Чад Уолф, цитиран от Франс прес.

Починалите от коронавирус по света са над 750 000

Продължаваме да работим с канадските и мексиканските ни партньори, за да забавим разпространението на коронавируса, написа Уолф в социалната мрежа Туитър (Twitter). Ето защо се договорихме да удължим срока на ограничението за пътувания, които не са от първостепенно значение, на съответните пунктове за влизане в страната ни до 21 септември.

Впоследствие канадският министър на обществената сигурност и гражданската защита Бил Блеър също потвърди новината в туит. Ще удължим реципрочните мерки на канадско-американската граница с още 30 дни, до 21 септември.

Ще продължим да правим всичко, което е необходимо,за да осигурим безопасността на канадците, написа той. Решението за затваряне на границите на САЩ с партньорите от Северноамериканското споразумение за свободна търговия беше взето през март от Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията и след това се удължаваше всеки месец.

Само за 24 часа: Над 253 000 са новозаразените с коронавирус в света

Разрешени са само търговията със стоки и пътуванията, за които се смята, че са от първостепенно значение. САЩ, които са най-пострадалата страна от пандемията от коронавируса, отчетоха днес над 167 000 смъртни случая от началото на пандемията.

Мексико също е една от най-засегнатите страни с над 55 000 смъртни случая, а Канада съобщи за около 9000 смъртни случая в края на седмицата. Губернаторите на няколко канадски провинции се обявиха против каквото и да било отварянето на границата със САЩ, която е най-дългата в света (8900 километра).

Над 400 00 души преминават границата при нормални условия, припомня АФП.
БТА