/ iStock/Getty Images
От скоро „на свобода” след заключването заради коронавируса, европейците отидоха в сенчести паркове в сряда, когато температурите се повишиха на втория ден от началото на лятната гореща вълна, която експертите се опасяват, че ще доведе до нови инфекции, тъй като хората пренебрегват правилата за социално дистанциране.

Европейската метеорологична служба издаде предупреждение за екстремни температури от юг до обикновено по-хладния север на континента - с "опасна" прогноза за жега в части от Испания, където живакът може да се изкачи до 38 градуса по Целзий.

Седем други страни рискуват по-малко екстремно, но "потенциално опасно" топло време: Белгия, Естония, Финландия, Латвия, Холандия, Португалия и Швеция.

Донесен в Европа от система на високо налягане, това е "кратък епизод" от горещина, който ще продължи само до уикенда, според метеоролога Кристина Симоес от португалската метеорологична агенция Луса.

Тъй като живакът започна да се изкачва във вторник, по плажовете, парковете и речните брегове се наблюдава приток на напечени и притеснени европейци, виждат се кадри с големи групи, често без маски или необходимата дистанция от един до два метра.

Във Великобритания, където се очаква температурите да се приближат - но не и да прескочат - рекорда от 35.6C, поставен през юни през 1976 г., здравните служители изразиха загриженост относно продължаващото противопоставяне на изискванията за социално дистанциране.

Социалните работници също се притесняват за възрастните хора, които се защитават от вируса у дома в задушаващата жега.

"Може да бъде по-трудно да забележите някой, който може да изпадне в затруднения и се нуждае от допълнителна помощ", казва Каролайн Ейбрахамс, директор на благотворителната организация Age UK.

Във Франция агенцията за метеорологични условия очакваше температурите да надхвърлят 30 градуса по Целзий в по-голямата част от страната, достигайки до 36 градуса на югозапад.

Температурите през тридесетте години във Франция са обичайни за разгара на лятото, около август, а не в началото на сезона, заявиха от климатичната неправителствена организация CARE.

"През последните няколко години забелязваме, че топлинни вълни пристигат все по-рано, навсякъде по света", се казва в изявление, обвиняващо глобалното затопляне.

"Преди няколко дни северно от Арктическия кръг беше регистрирана температура от 38 ° С. Такива явления на висока топлина могат да бъдат два пъти по-чести до 2050 г., така че трябва да очакваме, че лятото ще бъде все по-дълго и горещо и следователно по-смъртоносно."

Световната метеорологична организация заяви, че проверява тревожния температурен рекорд за Сибир.

Световната здравна организация предупреди хората да избягват излагането на слънце или температури по-високи от 25 ° C, тъй като няма доказателства, че това предотвратява или лекува COVID-19 и увеличава риска от слънчево изгаряне и свързани с топлината заболявания.

"Можете да хванете COVID-19, независимо колко слънчево или горещо е времето, така че предпазвайте себе си и другите, като редовно миете ръцете си, кашляте в сгънатия лакът или тъкан и избягвайте да докосвате лицето си", се посочва в уебсайта на СЗО.
БГНЕС