Гласуват вот на недоверие срещу румънското правителство

Гласуват вот на недоверие срещу румънското правителство
Гласуват вот на недоверие срещу румънското правителство / снимка: Reuters, архив

Парламентът в Румъния ще гласува днес искането за вот на недоверие под наслов „Спрете социалния геноцид", който Социалдемократическата партия внесе миналата седмица, съобщиха румънските информационни агенции.

Вотът на недоверие беше внесен, след като правителството пое отговорност за пакета от мерки за бюджетни икономии, предвиждащ намаляване на заплатите в държавния сектор с 25 на сто и на пенсиите с 15 на сто. Чрез процедурата поемане на отговорност одобреният от правителството план влиза в сила без да е необходимо гласуването му в парламента. Същевременно процедурата дава право на опозицията да внесе вот на недоверие срещу кабинета.

За да бъде приет вотът, опозицията има нужда от 236 гласа. Опозиционните Социалдемократическа, Националнолибералната и Консервативна партия имат общо 212 парламентаристи, а управляващата коалиция теоретично разполага с 255 гласа, но двама депутати от Демократично-либералната партия вече обявиха, че ще подкрепят вота, посочва Аджерпрес. Представителите на националните малцинства заявиха, че ще се въздържат от гласуване, пише БТА.

Лидерите на румънските синдикати обявиха, че в деня на гласуването ще организират голям протест пред парламента с участието на около 20 000 души. По този начин те ще покажат подкрепата си към вота на недоверие.

Според анализатори, цитирани от Ройтерс, евентуално падане на правителството на Емил Бок би  довело до срив на финансовите пазари и до голяма политическа криза. В случай че политическата класа оттегли подкрепата  си към премиера, президентът Траян Бъсеску може да смени Емил Бок, чиято популярност спада заради мерките за икономии. Новият премиер обаче ще се сблъска със същите трудности в опитите си да получи политическо мнозинство, за да приложи реформите, отбелязват анализаторите.