Гладни акули нападат туристи в Червено море
Гладни акули нападат туристи в Червено море / снимка: morguefile.com

Зачестилите напоследък нападения на акули в Червено море се дължат на разрушената местна екосистема. Това коментира директорът на природните резервати на Синайския полуостров - Мохамед Салем.

"Безконтролният риболов в района е лишил акулите от храна. Това е причината поради която хищниците се приближават толкова до брега. Те просто са гладни", обясни Салем. По неговите думи е нужно незабавно да бъде забранен риболова в района, за да се предотвратят бъдещи инциденти.

Вчера акули нападнаха четирима руски туристи, почиващи в египетския курорт Шармаш-Шейх. На един от тях - 70-годишна жена - акула отхапа ръката. Жената е откарана за лечение в болница "Насър" в Кайро. Останалите руснаци получиха рани по гърба и краката, като травмите на единия са доста тежки. Заради инцидента плажовете в района бяха временно затворени.

Сформиран е специален екип, който да издири и ликвидира агресивните морските хищници. По думите на Мохамед Салем, те са от вида дългохрилеста акула, която обикновено не напада плувци, тъй като избягва да се приближава до брега, уточнява БГНЕС. Иначе в открити води дългохрилестата акула може да бъде много опасна за човека. Така например, по време на Втората световна война, немска подводница потопява край бреговете на Южна Африка парахода Nova Scotiа, като от хилядите пасажери на борда му успяват да се спасят едва 192-ма. Спорeд океанолози останалите стават жертва именно на дългохрилести акули.