офис
офис / thinkstock
Коалиционното правителство на канцлера Ангела Меркел работи по нов законопроект за имиграцията за справяне с недостига в Германия на квалифицирана работна ръка от страни извън ЕС, съобщи Ройтерс.

Германия планира нова служба за киберсигурност

Трите партии в коалиционното правителство се споразумяха бъдещият закон да позволява на компаниите да наемат работници за всички професии, независимо от официалния списък със сектори, където има недостиг на работници. Правителството вече няма да задължава търговските дружества да запълват вакантните си места приоритетно германски граждани.

Най-важните 12 думи при интервю за работа

Освен това чуждестранни висшисти и хора с професионално обучение ще имат възможността да отидат в Германия, за да си потърсят работа в рамките на определен период, ако отговарят на дадени изисквания за квалификация и езикови умения. Те няма да получават социални помощи през този период, но ще им се дава правото да работят на позиции, за които са свръхквалифицирани, за да си осигурят прехраната.

Германия: 11 правила за поведение на работното място


Профсъюзите и опозиционни партии като "Левите" и "Алтернатива за Германия" обаче казват, че фирмите трябва да подобряват условията на труд и да увеличават заплатите на местните, вместо да засилват конкуренцията на трудовия пазар чрез повече имиграция. Други опозиционни формации като Свободната демократическа партия казват, че имиграционният закон не е достатъчно либерален, отбеляза Ройтерс.

Загубата на интерес към работата - по-лоша и от депресията?

Германия вече има една от най-либералните имиграционни системи, която я прави втората по популярност страна след САЩ за имигранти по данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. 
БТА