Само за 2 седмици заболелите от британския щам на коронавируса в Германия от 6% станаха 22%
Само за 2 седмици заболелите от британския щам на коронавируса в Германия от 6% станаха 22% / iStock/Getty Images
Въпреки бързото разпространение на COVID-19, особено на по-заразния вариант Омикрон на коронавируса, германският канцлер Олаф Шолц и министър-председателите на 16-те германски провинции решиха днес да не затягат антиковидните мерки поне на първо време, предаде ДПА.

Те обявиха също, че не виждат никаква възможност за облекчаване на мерките, а Шолц подчерта, че е необходимо германците да останат бдителни. Той каза, че не е ясно как ще се развие пандемията, но необходимите решения ще бъдат взети в съответствие с това.

Федералното и регионалните правителства решиха да се споразумеят за по-нататъшни стъпки за контрол на инфекциите, ако възникне риск от претоварване на болниците. Те се договориха също да очертаят перспективи за облекчаване на мерките веднага щом рискът от претоварване на здравната система отпадне.

За увеличаване на темпа на ваксинация федералното правителство планира по-засилена рекламна кампания от преди, каза Шолц. Освен плакатите с лозунга "Ваксинацията помага", ще има повече агитация по радиото и в социалните мрежи.

Целта е да бъдат убедени колкото се може повече хора да се имунизират в идните дни и седмици, особено хората, които все още не са си поставили първа или бустерна доза.
В Германия малко над 75 процента от населението е получило първа доза. "Този процент трябва да е много по-голям", каза Шолц.

Междувременно някои настояват ваксинацията да стане задължителна - нещо, което Австрия вече направи. Учените обаче са разделени по въпроса.