/ БТА
Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш изрази огорчение във връзка с щурма над сградата на Конгреса на САЩ от протестанти и от насилието във Вашингтон, заяви говорителят на Гутериш Стефан Дюжарик, предаде ТАСС.

"Генералният секретар е огорчен от случилите се в сряда събития в столицата на САЩ Вашингтон. При тези обстоятелства е важно политическите лидери да убедят своите привърженици в необходимостта да се въздържат от насилие, да уважават политическите процеси и върховенството на правото", каза Дюжарик.

В коментар на събитията германският външен министър Хайко Маас призова американският президент Доналд Тръмп и неговите привърженици да признаят резултатите от изборите в САЩ.

"Тръмп и неговите привърженици трябва накрая да признаят избора на американските избиратели и да спрат да тъпчат демокрацията с крака", написа Маас в Туитър.

Във видео, публикувано в Туитър, френският президент Еманюел Макрон осъди сцените на насилие във Вашингтон, предаде Ройтерс. "Това, което стана днес във Вашингтон, определено не е американско. Ние вярваме в силата на нашите демокрации. Ние вярваме в силата на американската демокрация", заяви Макрон на английски.
БТА