Гардиън и „Таймс” пишат за двамата премиери на Великобритания
Гардиън и „Таймс” пишат за двамата премиери на Великобритания / netinfo

В статия, озаглавена "Двамата премиери на Великобритания" вестник "Гардиън" коментира безпрецедентната ситуация на шестседмично преходно правителство, след като Гордън Браун прие вчера номинирането си за водач на Лейбъристката партия.

След произнесената от Браун реч, помощниците му стигнаха до извода, че преходния период носи белези, които по традиция се свързват с предаването на президентския пост в САЩ, посочва изданието.

Браун, която бе номиниран от 313 лейбъристки депутати и бе обявен за единствен кандидат за водач на партията, каза, че през следващите шест седмици ще се допитва и разговаря с Тони Блеър, включително по трите ключови външнополитически въпроса - Ирак, новата европейска конституция и срещата на върха на Г-8.

Според вестникът има опасност заявените от Браун приоритети - образованието и безплатното здравеопазване - да прозвучат по-скоро неубедително, отколкото ефектно след прекараните от него десет години в досегашното правителство.

"Гардиън" и Таймс пишат за двамата премиери на Великобритания
netinfo
В коментара си "Браун е коронован" в. "Таймс" не е съгласен с подобна оценка и квалифицира вчерашната победа на финансовия министър като забележително лично постижение, триумф на желязната решимост, съчетана с таланти, с които потенциалните му съперници далеч не могат да се похвалят.

Да пребиваваш 10 години в министерството на финансите, а после да стъпиш на "Даунинг стрийт" 10 при всеобщо одобрение означава, че пред нас стои значителен политик, подчертава всекидневникът. Според "Таймс" Браун трябва да използва предстоящият месец и половина, за да работи върху слабите си страни и по специално - репрезентативните му умения. "Интелектуалните качества на Браун са вън от съмнение, само че по отношение способността му да общува с простосмъртните има какво да се желае. За разлика от Блеър на него му липсва усет към сцената и публичното представяне", допълва изданието.