Г-8 дават 60 млрд. долара за борба със СПИН, туберкулоза и малария
Г-8 дават 60 млрд. долара за борба със СПИН, туберкулоза и малария / netinfo
60 милиарда долара е сумата, с която страните от Г-8 ще подпомогнат страните от Африка, това стана ясно по време на срещата на върха в Хайлигендам. Американският президент Джордж Буш временно отсъстваше от работните заседания поради здравословни причини. Поредна протестна акция на Грийпийс бе осуетена тази сутрин от служителите на реда в Хайлигендам.

Лидерите на седемте индустриални страни и Русия са се обединили около програмата за борба с инфекциозни болести като СПИН, малария и туберкулоза на стойност 60 млрд. долара или 44,5 млрд. евро.

Парите се предвидени за помощ не само на засегнатите страни в Африка, а и за тези от Източна Европа. По програмата ще бъдат финансирани 450 проекта в здравеопазването в общо 136 страни. По предложение на американския президент Джордж Буш 30 млрд. долара от общата сума ще бъде поета от Съединените щати.

След разговори с лидерите на Нигерия, Египет,ЮАР, Гана, Алжир и Етиопия днес се очаква да бъде взето крайно решение за помощта на Г-8 за Африка.

Поради оплаквания от болки в стомаха американският президент Джордж Буш остана в апартамента си в гранд-хотел „Хайлигендам”. Съветникът му Дан Бартлет не уточни дали става въпрос за стомашно-чревна инфекция, но увери, че лекарски екип вече се грижи за него.

След среща с американския си колега френският президент Никола Саркози съобщи, че към края на срещата днес се очаква Буш да се присъедини към разговорите с останалите си колеги.

Балон с горещ въздух на природозащитната организация Грийнпийс днес се издигна в небето над Хайлигендам. Надписът на плаката по време на протестна акция от вчера, който гласеше „Г-8 действа и сега”, беше заменен вече от „Г-8 се провали”.

Балонът, управляван от двама активисти на организацията, стартирал на съседен плаж до Хайлигендам, беше свален след издигането си от полицейски хеликоптер. Небето над Хайлигендам продължава да се управлява от хеликоптери на службите за сигурност.