Г-7 призова за строго спазване на споразуменията от Минск
Г-7 призова за строго спазване на споразуменията от Минск / снимка: БГНЕС, архив

Лидерите на групата на седемте най-големи световни икономики Г-7 призоваха за строго спазване на споразуменията от Минск за Украйна и предупредиха, че са готови да наложат санкции на нарушителите на тези договорености, се казва в оповестено от френското президентство изявление, цитирано от Франс прес.

Г-7 е съставена от САЩ, Япония, Канада, Германия, Великобритания, Франция и Италия.

Г-7 заяви, че продължава да изпитва безпокойство от ситуацията в Украйна. Заедно с председателите на Съвета на ЕС и на Европейската комисия, Групата на Седемте настоя всички страни строго да спазват клаузите на споразуменията от Минск, постигнати в четвъртък след дълги преговори между лидерите на Русия, Украйна, Франция и Германия за прекратяване на конфликта в Източна Украйна.

"Настояваме всички страни строго да спазват клаузите на пакета от мерки и да приложат тези мерки без забавяне, започвайки от прекратяване на огъня на 15 февруари. Всички страни трябва да се въздържат в следващите дни от действия, които биха възпрепятствали прекратяването на огъня", се казва в изявлението.

"Г-7 остава готова да приеме подходящите мерки срещу нарушителите на "пакета от Минск", по-специално тези, които не спазват договореното пълно прекратяване на огъня, както и изтеглянето на тежкото въоръжение", се отбелязва в текста.

Декларацията идва в обстановка на продължаващи в Източна Украйна ожесточени боеве с най-малко 28 убити. Канцлерката на Германия Ангела Меркел и френският президент Франсоа Оланд още в четвъртък намекнаха, че ще е трудно да се приложи т.нар. споразуменията "Минск 2", които идват след първото споразумение за прекратяване на огъня, договорено в Минск през септември м.г. Те заплашиха Русия с нови санкции, ако примирието не се спазва.

Лидерите на Г-7 отново осъдиха "незаконното анексиране на Крим, което съставлява нарушение на международното право". Украинският полуостров Крим бе анексиран от Русия през март 2014 г., отбелязва Франс прес.

Източник: БТА