Атентаторът от Коледния базар в Страсбург Шериф Шекат е застрелян от полицията, съобщиха два полицейски източника и телевизия Бе Еф Ем, предадоха Ройтерс и ТАСС.
 
Публикуваха подробности за нападателя в Страсбург

Шекат е убит в южния квартал на Страсбург Нойдорф, където вчера вечерта започна полицейска операция. Той е стрелял по полицаи, които са отвърнали на огъня и са го застреляли.
 
"В 21.00 ч. полицията отиде да арестува лице, отговарящо на описанието на заподозрения. Той отвърна с огън, след което беше неутрализиран. Информирах президента. Мислите ми са със загиналите и ранените", докладва за акцията вътрешният министър на Франция Кристоф Кастанер.

Трима вече са загиналите след нападението в Страсбург

Полицейски източници съобщават, че Шекат е забелязан първо от жена, която веднага е съобщила за него на правоохранителните органи. Очевидци разказаха, че терористът е застрелян в района на улица „Лазарет“. Експерти отбелязаха, че наличието на голям брой видеокамери в този район също е спомогнало за бързото разкриване на Шериф Шекат.
 
По-рано полицията беше разпространила фотография на 29-годишния жител на Страсбург, както и номер на гореща линия. Властите помолиха гражданите да не се опитват да задържат сами престъпника. Според експертите този призив към населението е изиграл важна роля за бързото и успешно приключване на операцията по обезвреждането му.
 

Във вторник вечерта 29-годишният жител на Страсбург откри огън в Коледния базар в центъра на града. След това той влезе в престрелка с полицията, но успя да се укрие. При нападението загинаха трима души, а 14 бяха ранени ранени.

В издирването на Шекат участваха над 700 служители на правоохранителните органи. При спецоперация в сряда бяха задържани близките роднини на престъпника - родителите и двамата му братя.
 
В четвъртък бе съобщено за ареста на пети човек от обкръжението на Шекат. По данни на вестник „Паризиен“ това е собственикът на апартамента, в който терористът се е укривал преди да извърши кървавото си деяние. Полицията също така разпита неговите две сестри и обискира парижкия апартамент на едната от тях.
БТА , БГНЕС