/ БГНЕС
"Франция и Италия ще създадат съвместна бригада на границата си за борба срещу каналите за прехвърляне на незаконни мигранти". Това обяви в Рим френският министър на вътрешните работи Жерал Дарманен, който е на визита там и разговаря с италианската си колежка Лучана Ламорджезе, предаде Франс прес.

Транспортираха 90 мигранти от Гърция в Германия

Общи патрули вече има между граничната полиция на двете страни, но бригадата ще събира за първи път в рамките на една спицифична структура италиански и френски агенти, поставени под единно командване,
поясниха от антуража на френския министър.

Юридическата рамка и базата на бригадата, са все още обект на разговори. Очаква се тя да заработи след два или три месеца. Дарманен пожела първата му визита зад граница като вътрешен министър да е в Рим, за да укрепи френско-италианската връзка, която е много важна пред миграционните трудности, които има Европа.

Франция иска да има обща позиция с Италия по миграционния въпрос преди срещата на министрите на вътрешните работи на ЕС през октомври, която ще бъде посветена на новия миграционен пакт, който трябва да предложи ЕК през септември. Франция иска да получи подкрепата и на Испания и Германия, където Дарманен ще отиде през август.

"Париж и Рим освен това решиха, че споразумението от Малта може не само да бъде интегрирано в правото на ЕС, но и да се разшири за всички страни от ЕС", каза Дарманен.

Германия, Франция, Италия и Малта се договориха през септември за временен механизъм, основаващ се на доброволната основа, за разпределяне на спасени в морето мигранти, но само няколко страни като Португалия, Люксембург и Ирландия се присъединиха към тази инициатива. Механизмът беше преустановен заради новия коронавирус.

"Споразумението от Малта беше преустановено, но имаше няколко кораба, които пристигнаха на италианска земя и трябва днес всички европейски страни да направят това, което Франция и Германия направиха, тоест да проявят едновременно твърдост на външните граници на ЕС и в същото време трябва да можем да разпределим кандидатите за убежище, когато те пристигнат в Италия", каза Дарманен.

Германия възобновява връщането на бежанци в други страни от ЕС

След срещата с него Ламорджезе каза: "Нуждаем се от смели реформи, които да изразят по един конкретен начин принципите на солидарност и на справедливо разпределяне на задълженията между страните членки".

Според италианското вътрешно министерство, 11 191 мигранти са пристигнали в Италия от началото на годината до 24 юли. От тях 4000 са тунизийци. В тази връзка Италия е поискала от Франция да се намеси пред тунизийското правителство, което преживява изключително тежки икономически трудности, за да се уреди този въпрос и да се намали миграционният натиск за Италия.
БТА