/ ThinkStock/Getty Images
Изображение на Вилендорфската Венера - фигурка на близо 30 000 години, смятана за шедьовър на палеолитното изкуство, бе цензурирано във Фейсбук, оповести Природонаучният музей във Виена, където творбата е изложена, предаде Франс прес.
 
Статуетката, изобразяваща гола женска фигура с пищни форми, е открита в австрийското селище Вилендорф в началото на 20-и век. Става въпрос за най-популярното в света праисторическо изображение на жена, поясниха от музея.
 
Фейсбук обаче премахнал изображението от послание, постнато в края на декември м.г. от активистката в областта на италианското изкуство Лаура Гианда. С това бе потвърдена информация на специализираното издание "Арт нюзпейпър".
 
"Смятаме, че археологическа находка и по-специално подобна икона не трябва да бъде забранена във Фейсбук, както и което да е друго произведение на изкуството", отбелязаха от музея.
 
"Няма никаква причина Природонаучният музей във Виена да покрие с нещо Вилендорфската Венера и да скрие голотата й, независимо дали в помещенията му или в социалните мрежи", възнегодува директорът му Кристиан Кьоберл. Той увери, че не е чул някой да е бил скандализиран, когато видял творбата.
БТА