ФБР
ФБР / БГНЕС
Служители на ФБР се оплакаха, че липсата на финансиране за американското правителство им пречи да плащат на техните информатори, да купуват наркотици под прикритие и т. н.
 
„Разследванията и преследванията страдат от липсата на пари за пътуване, за да разпитат свидетели или средства за заплащане на преводачи, казват агенти“, обясни Том О'Конър, президент на Асоциацията на агентите на ФБР.
 
"Всеки ден, с който липсата на пари продължава, оперативните пречки, създадени от затварянето, се влошават и увреждат нашата борба с тероризма и контраразузнаването по целия свят", каза О'Конър, увеличавайки натиска върху Белия дом и Конгреса за прекратяване на сегашната ситуация.
 
Затварянето на правителството започна на 22 декември, след като президентът Доналд Тръмп отхвърли предложената от правителството финансова сметка, която не отговаряше на искането му за милиарди долари за изграждане на стена на границата между САЩ и Мексико.
 
Оттогава Тръмп и демократите се придържат към позициите си, оставяйки неизвестно докога 800 000 федерални работници и милиони работници по договори ще останат без заплащане.
 
Повечето от 13 000 специални агенти на ФБР все още трябва да работят, а О'Конър каза, че новият доклад показва, че обучението, разследванията и набирането на хора изпитват сериозни проблеми.
 
Няколко агенти казаха, че ресурсите, които намаляват операциите, правят невъзможно да се плаща на информаторите.
 
"Поради невъзможността да плащаме на конфиденциални човешки източници рискуваме завинаги да загубим и информацията, която те предоставят. Не е ключ за осветление, който можем да включим и изключим", казва неидентифициран агент от централната част на САЩ.
БГНЕС