/ Thinkstock/Getty Images
Европейската футболна централа (УЕФА) обяви коя страна ще бъде домакин на Европейското първенство през 2024 година, а това е Германия, съобщава Gong.bg.

За страната това ще е второ домакинство на голям форум през новия век след Мондиала през 2006 г. Германия взе домакинството на континенталния шампионат в конкуренцията на Турция.

Името на Германия беше обявено на церемония в Нион от президента на УЕФА Александър Чеферин. Още преди официалното обявяване на името на страната, кандидатурата на Германия бе смятана за водеща заради наличието на необходимата инфраструктура в държавата.

Германия приема Световното първенство през 1974 г. и Европейското първенство през 1988 г. Турция продължава да чака своето първо домакинство след четири опита. При представянето на кандидатурата страната обяви план да инвестира 17 милиарда евро в пътната инфраструктура.

Олимпийският стадион в Берлин ще приеме финала, докато мачове ще се провеждат в Кьолн, Дортмунд, Дюселдорф, Франкфурт, Гелзенкирхен, Хамбург, Лайпциг, Мюнхен и Щутгарт. EURO 2024 се завръща към формат, който ще се провежда в една страна, след като предстоящото EURO 2020 ще бъде из цяла Европа.

Със скорошното обезценяване на турската лира обаче УЕФА видя проблем заради евентуална финансова нестабилност в страната.
 
gong.bg