Завърши двудневното заседание на Европейския съвет в Брюксел
Завърши двудневното заседание на Европейския съвет в Брюксел / Gulliver/Getty Images
Европейският съвет приключи последното си заседание за тази година, продължило близо 22 часа. Държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС утвърдиха следващия общ бюджет до 2027 г. и по-високи цели за опазване на околната среда до 2030 година.

Предвижда се в следващото десетилетие ЕС да намали замърсяването с 55% спрямо данните от 1990 година. Отпускането на средства от бюджета на ЕС ще бъде свързано със състоянието на законността в съответните държави.

Европейският съвет решава да бъдат наложени допълнителни санкции срещу Турция заради дейностите на Анкара в Източното Средиземноморие. Санкциите срещу Русия се удължават с шест месеца.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел определи решенията като важна стъпка напред. Германският канцлер Ангела Меркел, временен председател на Съвета на ЕС, изрази голямо облекчение от предприетите стъпки.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен уточни, че е постигнато споразумение за общо признаване на резултатите от изследванията за COVID-19.

Източник: БТА