/ iStock/Getty Images
Европейската агенция за лекарствата заяви, че е поискала от всички фармацевтични компании, разработващи ваксини срещу КОВИД-19, да направят оценка дали продуктът им е ефикасен срещу новите мутации на коронавируса, предаде Франс прес.

Няколко варианта на коронавируса се появиха в последно време и това породи страхове от увеличаване на неговата заразност и способността му да избегне защитните функции на имунитета, създаден от преболедуване или от ваксиниране.

Проучват се две нови разновидности на коронавируса, открити във Великобритания

"Има страхове, че някои от тези мутации могат да въздействат в различна степен на капацитета на ваксините да защитават срещу инфекцията и болестта"
, посочи агенцията.

Но "намаляване на защитата срещу леките форми на болестта.не означава задължително намаляване на защитата срещу тежките форми", подчерта тя.

Досега агенцията е одобрила три ваксини в Европейския съюз - на германско-американското дуо "Бионтех" и "Пфайзер", на американската "Модерна" и на шведско-британската "Астра Зенека", разработена в партньорство с Оксфордския университет.

Световната здравна организация препоръча днес ваксината на "Астра Зенека", в това число в страните, където тези варианти са разпространени. "Бионтех"/"Пфайзер" и "Модерна" казаха в края на януари, че ваксините им са ефикасни срещу британския и южноафриканския щам. 
БТА