Европейците могат да спасят планетата за две евро на ден
Европейците могат да спасят планетата за две евро на ден / www.sxc.hu

Европейците могат да намалят парниковите емисии до много по-безвредни нива само за две евро на ден, но ще трябва да ограничат шофирането и консумацията на месо, гласи доклад на Стокхолмския институт за околната среда, цитиран от Ройтерс. Други дългосрочни промени включват пътуване с влак вместо самолет на разстояния по-малки от 1000 км, гласи докладът, възложен от природозащитната организация "Приятели на земята-Европа". Проучването е насочено към намаляване в Европа през следващото десетилетие на парниковите емисии на въглеродния диоксид до 40 процента под равнищата от 1990 г.

"Не става дума само за инвестиране, а и за промяна в начина на живот", заяви участничка в кампанията на "Приятели на земята-Европа". Докладът предлага намаляване на въздушния транспорт в ЕС с 10 процента до 2020 г. и на пътуването в лични автомобили до четири процента.

Железопътният транспорт трябва да се увеличи с 9 процента, а консумацията на месо да се намали с около 60 процента, допълва участничката в кампанията. Европейският съюз обеща да намали емисиите на въглероден диоксид до 2020 г. с до 20 процента под нивата от 1990 година. ЕС заяви, че ще ги намали с почти една трета, ако други богати страни се съгласят да последват примера на съюза на световната конференция за климата в Копенхаген през декември, допълва БТА.

Много учени обаче твърдят, че богатите страни трябва да направят много по-големи съкращения на парниковите емисии, за да се задържи покачването на температурата под 2 градуса по Целзий.