/ iStock/Getty Images
ЕП: Великобритания носи отговорността при напускане на ЕС без споразумение
Великобритания би имала цялата отговорност за напускане на ЕС без споразумение. Това се посочва в резолюция, приета днес от Европейския парламент.

ЕП намира за възможно даването на допълнителна отсрочка на оттеглянето. Споразумението за оттегляне е справедливо, балансирано и предоставя правна сигурност, отбелязват евродепутатите в приетата резолюция с 544 гласа "за", 126 "против" и 38 въздържали се.

Борис Джонсън се закани да работи упорито за споразумение за Брекзит

Съществуващото споразумение за оттегляне зачита "червените линии" на Лондон и принципите на ЕС, се посочва в резолюцията.

ЕП подчертава, че споразумението защитава правата и житейските избори на гражданите на ЕС и на британските граждани, предоставя възможност за финансово уреждане на задълженията на Лондон към ЕС и отговаря на искането за преходен срок. Споразумението допълнително предоставя необходимата предпазна мярка за Ирландия със защита на споразумението от Белфаст и осигуряване на сътрудничеството между Севера и Юга, се посочва в текста.

Борис Джонсън изключва възможността за отлагане на Брекзит

ЕП изразява готовност за връщане към първоначалното предложение на ЕС за предпазна мярка, предназначена само за Северна Ирландия. Евродепутатите приветстват разглеждането на "алтернативни възможности", ако са правно приложими и надеждни, и отговарят на основните виждания на ЕС. Те подчертават, че няма да одобрят споразумение за оттегляне без предпазна мярка за Ирландия.

Урсула фон дер Лайен: Брекзит не е край, а начало на нови отношения с Великобритания

ЕП отбелязва, че дори Великобритания да напусне ЕС без споразумение, не отпадат финансовите задължения, защитата на правата на гражданите, както и спазването на споразумението от Белфаст. Това са необходими предварителни условия за подкрепата на евродепутатите за всякакви бъдещи отношения между ЕС и Великобритания, се посочва в резолюцията, цитирана от пресслужбата на ЕП.
БГНЕС