Европа е застрашена от атентати по празниците
Европа е застрашена от атентати по празниците / netinfo

Заплахата от терористична атака на ислямисти по празниците е изключително голяма, особено в Европа. Това предупредиха представители на западни разузнавания и служби за сигурност, цитирани от Асошиейтед прес.

Разузнавателните агенции в цяла Европа "са на тръни", отбеляза служител на френското контраразузнаване. "Всички предупредителни светлини са червени, макар че все още не е разкрит конкретен план за атака", добави той.

Британският министър на вътрешните работи Джон Рийд вече предупреди в неделя, че е изключително вероятно терористи да се опитат да извършат атака през празничния период, когато броят на пътниците се увеличава.

Американски официални представители обаче заявиха, че не разполагат със специфична, достоверна информация за заплаха по празниците.

2006 е година на предотвратени терористични атаки и поводи за покачване на напрежението, отбелязва Асошиейтед прес. Властите осуетиха атаки във Великобритания, Германия, Чехия и Италия в момент, когато в мюсюлманския свят бе разпален гняв от публикуването на карикатури на пророка Мохамед в датски вестник, изказване на папа Бенедикт Шестнайсети за исляма и заради войната в Ирак.

Италианската полиция е арестувала 147 души на места, където се събират мюсюлмани, предаде Асошиейтед прес.

Операцията е била проведена във вторник в рамките на борбата срещу тероризма, въпреки че нито един от задържаните не е заподозрян в терористична дейност, съобщи министерството на вътрешните работи. Издадени са били 453 заповеди за експулсиране на чужденци.

В началото на идната година в Германия ще бъде специален екип от следователи, които ще се борят срещу терористичните мрежи в интернет, предаде Франс прес.

Мярката е в отговор на безпокойствата от така наречения "кибер джихадизъм", обясни федералната прокуратура. Според нея основното занимание на Ал Кайда в момента е пропагандата по интернет.