/ iStock/Getty Images
След кратък спад през пролетта заради пандемията от коронавирус, трафикът на хора през сръбско-унгарската граница нарасна значително.

Транспортираха 90 мигранти от Гърция в Германия

По данни на унгарските власти, тази година са арестувани 207 контрабандисти, което е своеобразен рекорд от арести след мигрантската криза през 2015 г. Тази година 18 000 души са опитали да преминат нелегално сръбско-унгарската граница, за да стигнат до Европа.

Граничните патрули са открили досега 16 тунела, прокопани под оградата на границата. Вследствие на това властите укрепват периметъра около оградата и поставят различни препятствия.

Германия възобновява връщането на бежанци в други страни от ЕС

Нелегалните пътувания са се превърнали в доходоносен бизнес. По данни на унгарската полиция, в последно време залавят не само сирийски, афганистански, украински и румънски контрабандисти, но и все повече унгарци. Преминаването от Сърбия до Австрия струва между 3 500 и 4 000 евро.

Контрабандистите инвестират част от получените пари в закупуване на дронове и сателитни телефони, за да следят обстановката по границата. Според властите, контрабандистите плащат и на наблюдатели, за да разучат къде има подходящи места за нелегално преминаване на границата.
БГНЕС