Гърция
Гърция / ThinkStock/Getty Images

Еврогрупата даде принципно съгласие за отпускане на транш от 6.7 млрд. евро на Гърция, след като установи, че Атина провежда основните реформи, които се изискваха от нея в замяна на помощта.

„Приветстваме приемането на почти всички договорени мерки“, позволяващи бъдещо връщане на отпуснатите 6.7 млрд. евро, каза на пресконференция председателят на Еврогрупата Марио Сентено.

Протести в Гърция, парламентът одобри нови мерки за икономии

Той обяви, че еврозоната ще може в бъдеще да започне техническата работа по мерки за облекчаване на гръцкия дълг, срещу които обаче някои страни, начело с Германия, имат възражения.

Гърция, която има колосален външен дълг от 180% от БВП, прилага 95 от изискваните от нея 110 икономически и социални реформи, подчерта на същата пресконференция европейският комисар по икономическите и финансови въпроси Пиер Московиси.

Спасителната програма на Гърция: по-ниски пенсии и по-високи данъци

Прилагането на тази реформи предизвика вълна от стачки и демонстрации в страната. Най-много протести има срещу мярката за ограничаване на правото на стачки.

Тези мерки се изискват от кредиторите на Гърция в рамките на третата програма за подпомагане, която стартира през лятото на 2015 г. под егидата на ЕС и предвижда общо отпускане на кредити от максимум 86 млрд. евро. От тази сума вече са изплатени 40.2 милиарда. Програмата е до края на август и Атина се надява след това да е в състояние отново да се финансира изцяло.

БГНЕС