/ iStock/Getty Images
Специалният представител на Европейския съюз по въпросите на Южен Кавказ Тойво Клаар изрази загриженост от размяната на огън на арменско-азербайджанската граница, след като при гранични сблъсъци бяха убити и ранени войници, съобщи Асошиейтед прес.

При сблъсъците, за които двете страни взаимно се обвиняват, са загинали четирима азербайджански войници, а един е починал по-късно в болница, според информация от азербайджанското министерство на отбраната. Петима са ранени от азербайджанска страна. Арменското министерство на отбраната съобщи за общо петима ранени от страна на Армения.

Напрежение и обстрел на границата между Армения и Азербайджан, двама войници са убити

В Туитър Клаар написа, че е "важно за двете страни да проявят сдържаност и да използват всички канали за комуникация, както преки, така и услугите на съпредседателите на Минската група на ОССЕ".

САЩ осъдиха насилието. "Призоваваме страните незабавно да спрат употребата на сила, да използват преките връзки за комуникация помежду си, за да избегнат по-нататъшна ескалация и да се придържат стриктно към примирието", заяви говорителката на Държавния департамент Морган Ортегас.

Руското външно министерство изрази "сериозна загриженост" от избухналите боеве и предупреди да се избягва по-нататъшна ескалация, която би могла да подкопае регионалната сигурност.

Отново напрежение по границата между Азербайджан и Армения (ВИДЕО)

От своя страна Турция, която има близки етнически и културни връзки с Азербайджан, изрази подкрепа за Баку в конфликта. "Това, което направи Армения, е неприемливо. Тя трябва отново да се вразуми", каза турският външен министър Мевлют Чавушоглу пред турската държавна телевизия ТРТ. "Азербайджан не е сам. Република Турция и турският народ са с Азербайджан с всичките си възможности", допълни Чавушоглу.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш се обърна към Армения и Азербайджан с призив да прекратят конфликта и за започнат деескалацията му, съобщи ТАСС.

В изявление Гутериш изразява пълна подкрепа за действията на съпредседателите на Минската група на ОССЕ за "урегулиране на тази опасна ситуация и за търсене на мирно решение на продължителния нагорно-карабахски конфликт".
БТА