ЕС призова Русия да спазва свободата на събиране и свободата на словото
ЕС призова Русия да спазва свободата на събиране и свободата на словото / снимки: Reuters

ЕС поиска от руските власти да спазват свободата на събиране и свободата на словото в момент, когато редица опозиционни движения призовават въпреки репресиите към протести срещу победата на партията на Владимир Путин "Единна Русия" на парламентарните избори, предаде АФП.

Шефът на дипломацията на ЕС Катрин Аштън припомни на руските власти „необходимостта от съблюдаване на свободата на събиране и свободата на словото”, каза неин говорител. Аштън също така изразила безпокойство от задържането на стотици протестиращи и от съобщенията на полицейско насилие срещу демонстранти, журналисти и минувачи.

Аштън е приветствала работата на наблюдателите от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, които в предварителен доклад от понеделник отбелязаха нарушения на парламентарните избори в Русия, включително гласуване с повече от една бюлетина или предварително поставяне на бюлетини в урните.

Германското правителство също настоя Русия да съблюдава „демократичните си и конституционни ангажименти”, изразявайки за пореден път тревога във връзка с политическата обстановка в страната след парламентарните избори, предаде АФП. „Германското правителство следи с голямо внимание събитията в Русия в последните дни и очаква тя да спазва демократичните и конституционните си ангажименти”, заяви на редовна пресконференция правителственият говорител Щефан Зайберт. Тези ангажименти включват равни възможности с опозицията, правото на свободни събрания и всеобщ достъп до правосъдие, уточни той, цитиран от БТА.

ЕС призова Русия да спазва свободата на събиране и свободата на словото
netinfo


Втори пореден ден руските държавни телевизии игнорираха опозиционните митинги в Москва и Санкт Петербург, чиито участници протестират срещу извършени според тях нарушения на парламентарните избори. Снощи стотици демонстранти в столицата бяха задържани по време на опозиционна проява.

„Первый канал” излъчи в новините си кадри на самолет, който е излязъл от пистата, репортаж за Путин, който обсъжда проект за разширяване на музея „Пушкин” в Москва и репортаж за радиоактивни бебешки храни в Япония.

„Русия 24” излъчи репортаж за северни елени на Ямалския полуостров, но пропусна да спомене опозиционните митинги в Москва и Санкт Петербург, където бяха задържани общо около 800 души. Телевизия НТВ, контролирана от енергийния гигант „Газпром” също премълча опозиционните прояви в новинарските си емисии, но спомена за тях в сайта си.

„Не помня подобно информационно затъмнение в близкото минало”, заяви телевизионната критичка Арина Бородина пред радио Комерсант ФМ. „Скрихте информация от милиони хора. През последните дни се позорите и позорите професията ни”, заяви журналистът на Комерсант ФМ Станислав Кучер в сайта на радиото.

Кремъл пък днес обяви, че техник е проникнал незаконно в Twitter акаунта на президента Дмитрий Медведев и е поместил в него чуждо нецензурно изказване по адрес на опозицията, която оспорва победата на управляващата партия на парламентарните избори от 4 декември, предадоха АФП и ИТАР-ТАСС. „Некоректно послание е било ретуитнато тази нощ в Twitter акаунта на Дмитрий Медведев. След проверка се установи, че по време на планова смяна на паролата сътрудникът по техническата поддръжка на акаунта е извършил недопустима намеса. Отговорните лица ще бъдат наказани”, се казва в изявление на Кремъл.

ЕС призова Русия да спазва свободата на събиране и свободата на словото
netinfo


Посланието е било с автор бившия депутат Константин Риков и гласи: „Днес е ясно, че човекът, който пише в блога си „Партията на мошениците и крадците” е просто шибан тъпанар”. Има се предвид придобилия популярност израз на опозиционера и блогър Алексей Навални, който кръсти партията „Единна Русия” на Владимир Путин „Партия на мошениците и крадците”.

Въпреки че посланието на Риков бе свалено от акаунта на Медведев, много блогъри успяха да постнат скрийншот от него в интернет.

Междувременно Владимир Путин подаде днес документи за участие в президентските избори в Русия на 4 март догодина, докато опонентите му готвят нови протести срещу резултатите от парламентарните избори - фалшифицирани, според тях, в полза на управляващата партия, предаде Ройтерс. Путин подаде документите за регистрация при кратко посещение в Централната избирателна комисия в сграда близо до Кремъл.

ЕС призова Русия да спазва свободата на събиране и свободата на словото
netinfo